Az utolsó könyvtáros

monodráma

Írta, rendezte, játssza: Formanek Csaba

 

Újratervezett bemutató: 2021. nyár

Kettőspont színház & spirituális ügynökség

 

A darab szövege a „Köszönjük, Magyarország!” előadóművészeti felhívására készült el. Kifejezetten könyvtárban játszódó és játszható színdarabról van szó. Főhőse, egy 40 körüli vidéki kiskönyvtár igazgatója, aki vonzó állásajánlatot kap egy nagy fővárosi cég menedzsmentjébe. Döntenie kell, feladja-e eddigi életét, és a jobb megélhetést és életkörülményeket választja, vagy marad hivatása mellett.


A darab egy éjszaka során játszódik, amikor hősünk egymagában vívódik az üres könyvtárban. Felidézi a könyvtárhoz fűződő emlékeit gyerekkorától kezdődően. Hol a megszokott és szeretett közeghez fűződő kapcsolata erősödik fel, hol pedig a kalandvágy, a nagyvárosi nyüzsgés, az érvényesülés tűnik csábítóbbnak. Mindez olykor drámai, máskor humoros, önironikus gondolatfutamokban, szerepjátékokban bomlik ki.

 

Közben a történet egyre szürreálisabbá válik, és végül egy disztópikus science-fiction világban találjuk magunkat, ahol minden – az emberi létezés maga is - virtuálissá válik. Hősünk számára az egyetlen menedék a kis könyvtár marad, ami az utolsó, fizikailag is valóságos tér a mindent felfaló digitalizálással szemben.

Kettőspont_analóg_02.jpg
fotó: Kövesi Áron